logo

XXII Martius AD

Androcles és az oroszlán

Igen ritkán, de előfordult, hogy szokatlan események szakították meg az aréna történéseinek monotonitását, amelyek különböző legendákká nőtték ki magukat. Ezek közül természetesen a leghíresebb Androcles és az oroszlán esete. Sok olvasó iskolai tanulmányainak köszönhetően valószínűleg emlékezni fog erre az elbűvölő mesére. Röviden, a legenda arról szól, hogyan került szembe egy trák rabszolga egy vérengző oroszlánnal, amely nem volt hajlandó megtámadni a férfit, ehelyett inkább a rabszolga lábát nyalogatta. Amikor egy leopárdot küldtek az arénába, az oroszlán megrohamozta és megölte.

A játékok editora, Drusus maga elé hozatta a rabszolgát, és magyarázatot követelt arra, hogy az oroszlán miért nem akarta megtámadni. Androcles azt a választ adta, hogy korábban megszökött tulajdonosától, az afrikai prokonzultól, és egy sivatagi barlangban bújt el. Egy oroszlán jelent meg a barlangban, mancsában tövissel.
Androcles kivette a tövist, ezért a hálás oroszlán szolgájának szegődött, és friss hússal látta el a barlangban egészen addig, amíg ott bujkált a keresésére küldött katonák elől. Egy idő után azonban Androcles megcsömörlött ettől az egyáltalán nem változatos étrendtől, kimerészkedett a barlangból, ám elfogták. Tulajdonosa „ad bestias" halálra ítélte. A legenda szerint végül Androcles és az oroszlán is visszakapta a szabadságát.Forrás: Alen Baker A Gladiátor JLX kiadó 2001