logo

XXIII Maius AD

Az eseménynaptár

Sok ősi néphez hasonlóan a rómaiak is ünnepsorozatokkal emlékeztek meg az évszakok váltakozásairól, amelyek során a termésért felelős isteneket engesztelték ki újabb egy évre. Róma terjeszkedése és katonai győzelmei alatt ezeket az eseményeket sok esetben már a polgárság ünnepeiként tartották meg, bár az égiekhez való kapcsolódás nem tűnt el. Valójában ezek rendszeres események voltak az egész év során, és a római életritmus fontos részévé váltak.
Tavasszal, április 28. és május 3. között, a Ludi Florares került megrendezésre a jó termés reményében. A közönség, amely a természet színkavalkádját felidéző tarka ruhát öltött magára, színházi előadásokat és cirkuszi játékokat keresett fel, amelyek során nyulakat és kecskéket eresztettek szabadon, a termékenységet szimbolizálva. Végül csúcspontként áldozatot mutattak be Flora istennő számára.
A ludira mindenféle ember elment, a közemberek és a prostituáltak is (a prostituáltak az eseményt saját ünnepüknek tartották). Az este beköszöntével az ünneplő és hömpölygő tömegen eluralkodott az érzékiség. A fesztivált ital és vágy árasztotta el, a színházi előadásokon még a színésznők is megváltak ruháiktól, ha a közönség ezt követelte.

Nem mindegyik játékot tartották meg minden évben. A Ludi Saecularest minden századforduló májusában és júniusában tartották azzal a céllal, hogy a világ még további száz évig fennmaradjon. A játékokra a Campus Martiusban került sor, és (a legenda szerint) elindítójuk Publius Valerius Poplicola volt Kr. e. 509-ben. Úgy mondták, hogy Poplicola egyik elődje fedezte fel húsz láb mélyen a föld alatt Dis Pater és Proserpina alvilági istenségek oltárát.
Az alvilág isteneiről (Dis Inferi) azt állították, hogy ők felelősek a sorscsapásokért, amelyek tulajdonképpen elégedetlenségük megjelenési formái. Kiengesztelésük fontos volt, és ezért tartották meg ötévente június 25-26-án a Ludi Taurei Quinquennalest. A játékokat a Circus Flaminiusban tartották, többek között lóversenyt, bikaviadalt és áldozatbemutatást. Az utolsó feljegyzett ünnepségre Kr.e. 186ban került sor.

A Ludi Apollinarest első alkalommal Kr. e. 211-ben ünnepelték meg Apollo tiszteletére, akinek segítségét Hannibál ellen kérték. Róma ezt megelőzően nem sokkal súlyos vereséget szenvedett a karthagói hódítótól, és úgy tűnt, hogy a város pusztulásra van ítélve. Végül azonban Hannibált kiűzték Itáliából, és Róma tartotta ellenőrzése alatt a Földközi-tenger keleti részét. Ezt követően minden évben Apollo játékokat tartottak július 6. és 13. között, többek között színházi előadásokkal és állatvadászatokkal. Apollót gyógyító istenként is tisztelték, és a játékok alatt áldozatokat mutattak be számára, miközben a jelenlévők közül mindenki virágfüzért viselt.
Július végén, amikor beérett a termés a földeken, Ludi Victoriae Caesaris név alatt egy másik játéksorozatot tartottak Julius Caesar és Victoria istennő tiszteletére, akit szoros kapcsolatba hoztak Caesarral. A cirkuszi játékokat és színpadi eseményeket tartalmazó játékokat a Kr. e. 48-ban vívott Pharsalusi csata után alapították.

romaikor_kepA naptárban szereplő többi esemény eredete kevésbé biztos, és sokuk meglehetősen gyorsan függetlenedett eredeti céljától. A Ludi Romanit eredetileg szeptember 13-án tartották egy győzelem tiszteletére és Jupiter Optimus Maximusnak ajánlva. Livius szerint Kr. e. 366-ban váltak ezek a játékok állandóvá. Később azonban már szeptember 4. és 19. között kerültek megrendezésre. Az esemény a Kapitóliumból a Circus Maximusba tartó menettel kezdődött, ahol áldozatot mutattak be.

Keveset tudunk a Ludi Capitoliniról, amelyet Jupiter tiszteletére október 15-én tartottak. Ezek nem nyilvános, hanem a római Jupiter Capitolinus papjai által szervezett játékok voltak. Lehetséges, hogy a játékokat az itáliai Veii meghódításának megünneplésére tartották, vagy talán annak örömére, hogy sikerült a Kapitóliumot a galloktól megvédeni.

A tél beköszöntével tovább folytatódtak a játékok. A Ludi Victoriae Sullanaet október 26tól november 1-ig tartották Victoria istennő tiszteletére. A játékokat Kr. e. 81-ben alapították annak örömére, hogy Sulla Kr. e. 82. november 1én győzelmet aratott a samnisok felett. A római Porta Collinában cirkuszi játékokra került sor a csata évfordulóján.
Nem sokkal ezt követően, november 4-étól kezdve két héten keresztül tartott a Ludi Plebeii, a Ludi Romani után a második legfontosabb eseménysorozat. A játékokat valószínűleg Kr. e. 220-ban alapította Gaius Flaminius Jupiter tiszteletére. Eredetének másik lehetséges oka az, hogy a játékokat maguk a plebejusok hozták létre azt követően, hogy megfosztották őket egy ősrégi borfesztiváltól, amelyet addig szeptemberben ünnepeltek.


Forrás: Alen Baker A Gladiátor JLX kiadó 2001