logo

XXIII Maius AD

Commodus fogantatása

Előfordult, hogy a gladiátorok látványa által felkeltett szerelmi érzések igen szerencsétlen következménnyel jártak magát a gladiátort illetően, ahogy erről egy Iuvenalius által írt szövegből megbizonyosodhatunk:

Faustina, Antonirius Pius lánya és Marcus Aurelius felesége hihetetlen szerelemre gyúlt az egyik gladiátor iránt, miután egy nap végignézte felvonulásukat. Ez a szenvedély hosszú időre beteggé tette, és szerelmét bevallotta férjének. Caldeanus, akinek Marcus Aurelius véleményét kikérte, azt tanácsolta, hogy a gladiátort meg kell ölni, Faustinának meg kell fürödnie vérében, majd ezt követően le kell feküdnie férjével. A tanácsot megfogadták, és a császárné szenvedélye meg is szűnt, de világra hozta Commodust, aki sokkal inkább volt gladiátor, mint herceg.

A mese boldogtalan hőse a gladiátor, aki szerencsétlenségére egy császárné vágyát ébresztette fel, aki egy parádén látta őt felvonulni. Az ezt követő események a természetfelettiekről szóló furcsa hősköltemények pikáns hangulatát idézik, baljós erotikával keveredve.
A Faustinát elgyöngítő szenvedély; vallomástétele a férjének, amikor bevallja szörnyű szexuális gyötrődését; Marcus Aurelius kétségbeesett folyamodása természetfeletti segítségért; a hátborzongató megoldás, amelynek során a gladiátort megölik; a vérében épphogy megfürdött Faustina a férjével szeretkezik; a szex és az emberáldozat, valamint a rettenetes Commodus világrajövetele közti kapcsolat, aki oly sokak számára hozott szenvedést és halált... Mindezek az alkotórészek egy olyan kiindulási esemény körül forognak, amely bár egyszerűnek tűnik, valójában egy súlyos és borzalmas bűn jelzésére szolgál, ami nem más, mint szerelembe keveredni egy gladiátorral.

A játékok részvevői és a nemesek közötti szerelmi kapcsolatok nem voltak feltétlenül heteroszexuális természetűek. A politikus és történetíró Cassus. (Kr. u. 150235 körül), aki Commodus, Pertinax, Septimus Severus és Alexander Severus császárok uralkodása alatt is hivatalt töltött be, és 220 valamint 229 között konzul volt, írja le azokat a körülményeket, amelyek között Elagabalus császár (időszámításunk szerint III. század) szerelembe esett a harci szekérrel versenyző Hieroclesszal.

A cirkuszi játékok alatt Hierocles leesett a szekérről, éppen Elagabalus ülőhelye előtt. Esés közben elgurult a sisakja. Miután a herceg felfigyelt rá — a gladiátor nem viselt állán szakállt, haja pedig hosszú és szőke volt — azonnal felemelték, és a palotába vittékForrás: Alen Baker A Gladiátor JLX kiadó 2001