logo

XIX December AD

Mansiok (fogadók) és Mutatiok (lóváltó állomások)

Az eddigiek során többször is szó esett már az állami postaszolgálatról, a cursus publicusról, ideje tehát, hogy röviden szóljunk a hivatalos úton levők éjjeli elszállásolásáról is. Minthogy az idők folyamán egyre többen utaztak „kiküldetési rendelvénnyel” (manapság használt fordítása a diplomának vagy eνectiónak), természetesnek tartották, hogy az állami posta gondoskodjék éjszakai elszállásolásukról és ellátásukról is.
A nagy főutak mentén egymástól öt-nyolc római mérföldnyi (7,3 illetve 11,8 km) távolságban állottak a már említett vendégházak (mansio), attól függően, milyen sűrűn lakott vidéken vezetett át az út. Két mansio között hat-nyolc lóváltó állomás (mutatio) volt, ahol a fáradt állatokat pihent előfogattal lehetett felváltani.

romaikor_kepMinthogy a mansiokat rendszerint nagyobb községekben építették, a gazda, a parochus feladata volt, hogy megfelelő fekhelyről, ágyról, főzéshez és fűtéshez való fáról, az állatok számára pedig abrakról gondoskodjék. Élelmiszerrel is fel kellett szerelnie éléstárát, tehát elég sokrétű munkája lévén, nyilván volt segítsége feleségén kívül is. Hiszen takarítani, mosni, mosogatni, a hideg téli időben a szobákat fűteni kellett, nem szólva a főzésről és a sütésről.
A mansio szo1gáltatásαίért vagy a kiküldöttnek meghatározott térítést fizetnie, vagy az állami postától kapott átalányösszegből fedezte a parochus minden kiadását. A legtöbb utas hozott magával élelmiszert, s ezt - ha szolgaszemélyzet nem utazott vele - legfeljebb el kellett neki készíteni, viszont a főzéshez szükséges fát, sót, olajat a parochus adta. Az pedig természetes, hogy minden mansío istállójában előfogat állott a kiküldött rendelkezésére.

Olykor a császárok is megszálltak mansiokban. (Aurelianus császár i. sz. 275-ben egy Byzantion és Heraclea közötti mansioban lett orgyilkosok áldozata.) Idővel az uralkodók és magas állású császári tisztviselők számára külön vendégházként olyan fényűző épületeket emeltek, hogy azokat császári palotáknak (palatium) is nevezték az egyszerű emberek.Forrás: Ürögdi György: Hogyan utaztak a régi Rómaiak? Panoráma 1979 ISBN 963 137 5