logo

XX Februarius AD

A Római Birodalom határvidéke világörökségi helyszín.

A Hadrianus-fal (Nagy-Britannia) 1987 óta a világörökség része. 2005-ben a németországi Rajna és a Duna között határszakasz (helyi elnevezéssel ezt a szakaszt Obergermanisch-Raetische Limesnek nevezik) részesült ebben az elismerésben, 2008-ban pedig az skóciai Antoninus-fal. Ezekkel egy új, több nemzetet érintő világörökségi helyszín, a Római Birodalom határterületei alakult ki. Reméljük, hogy ez volt az első lépés egy igazi multinacionális, több európai, közel-keleti és észak-afrikai országot érintő világörökségi helyszín létrejöttéhez.
Több ország, köztük Magyarország és Szlovákia készíti világörökségi nevezési pályázatát. Ez egy valódi kihívást jelentő, előzmények nélküli projekt, amelyben több ország és nemzetközi szervezet régészeinek és kulturális szakembereinek összefogására van szükség. A konkrét szabályokat még el kell fogadni, és egységes irányelveket kell kialakítani.

Az egyes országok saját szabályaik szerint végzik a régészeti feltárásokat, védik és teszik közkinccsé lelőhelyeiket, mutatják be és értelmezik műemlékeiket. Nem cél, hogy bármely ország is hagyományai megváltoztatására kényszerüljön. Ellenkezőleg, régészek és szervezők azért dolgoznak együtt, hogy kidolgozzanak egy olyan átfogó keretet, amelyet minden ország a saját körülményeire adaptálhat, és amely munkamódszerei fejlődését is segíti.
David J. Breeze – S. Jilek – A. Thiel