logo

XII December AD

Egy kis történelem.

1. Pompeii

Pompei A várost az oszkok alapították az i. e. 6. században. Már az ókori görögök és föníciaiak is biztonságos kikötőként használták. A fenyegető etruszk támadás ellen a város a görögökkel szövetkezett, akik akkoriban uralták a Nápolyi-öböl környékét. Az i. e. 5. században a szamniták hódították meg.
Pompeii, Campania többi városával együtt részt vett a háborúban, amelyet Campania városai indítottak Róma ellen. I. e. 89-ben Sulla legyőzte őket. Pompeii római kolóniává vált, Colonia Cornelia Veneria Pompeianorum néven. A város Via Appia egyik állomása volt, amely Rómától a mai Bridnisi-ig ért, és a tenger felől érkező árukat továbbította Róma és Dél-Itália felé. Augustus uralkodásának idejére esik a város másodvirágzása. Claudius, Ciceró is szívesen időztek itt, gyönyörű villáikban.

romaikor_kepKét emlékezetes földrengést említ a történelem, 62. február 5-én, majd egy újabb, ezúttal kisebb erejű 64-ben; ezt Suetonius is megemlíti Nero életrajzában, de Vergilius is az Aeneisben.

79. augusztus 24-én a Vezúv kitörése hamuval és lávával borította be a környékbeli településeket, köztük Pompeii-t és Herculaneumot. Pompeii hamu és lapilliréteg alatt alusssza évezredes álmát, Herculaneumot vulkáni iszap borítja be. Ifjabb Plinius tollából hűen maradt ránk az emlék, aki a történet idején Miseumban tartózkodott, 35 kilométerre az eseményektől; nagybátyja pedig áldozatává vált a természeti katasztrófának.2. Herkulaneum.


A város nevének mitológiai jelentést tulajdonítanak. Herkules elpusztította a gérüóni szörnyeteget és elhajtotta a marháit. Vulcanus egyik fia, Cacus, ellopott néhány marhát Herkulestől. Herkules meghallotta a csorda hangját és ezt követve, megtalálta Cacust és az ellopott marhákat. Úgy tartják, Herculaneum azon a helyen épült, ahol Herkules megölte a tolvajt.
A pusztulás időpontjában nagyjából 4 ezren lakják, Pompeii-nél kisebb kikötőváros. A gazdaságot főleg a halászat, mezőgazdaság, és kézművesség jelenti. A házak berendezése azonban a lakók jólétére utal. A hely kedvező fekvése miatt több gazdag római polgár itt építtetett nyaralóvillát magának.Forrás:
http://efike.nyiltan.com/modules.php?name=News&file=article&sid=107