logo

XXV Martius AD

Aqua Virgo

romaikor_kepAgrippa építette, hogy vízzel lássa el a fürdőjét. Egy mocsaras terület forrásából táplálkozott, ami a Via Collatina a nyolcadik mérföldkövénél fakadt. Ezt egy kerülő úton a föld alatt a Mons Pinciusra vezette, ahonnan íveken vitték a Campus Martiusra. A via Latát egy Constantius építette íven keresztezte.

Föld alatti részén több forrás vizét is hozzácsatolták, s kiválóan alkalmas volt fürdésre. Az építkezés Kr. e. 19. jún. 9-én fejeződött be. Hossza 20,697 km, napi vízhozama 100 160 m3 volt. Plinius csodálattal emlékezett meg Agrippa városfejlesztői tevékenységéről:
„Agrippa aedilisi tisztsége idején a Virgo-val szaporította a vízvezetékeket, s a többi egyesítése és kijavítása révén 700 víztárolót létesített, azon kívül 500 szökőkutat, 130 elosztó tartályt, mégpedig többet pompás kivitelben: 300 bronz, illetőleg márványszobrot állítottak fel rajtuk, továbbá 400 márványoszlopot, valamennyit egy év leforgása alatt.”

A Tiberis bal partján ez az egyik vízvezeték, ami még mindig használatban van. Nevét többféleképpen magyarázták, legmesésebb az a Frontinus által is megörökített esemény, miszerint egy lány panaszt tett, hogy a forrásnál néhány katona megerőszakolta. Ezt az esetet egy forrás menti szentélyen meg is örökítették.

Procopius elbeszélése szerint a gótok Róma 537. évi ostrománál a vízvezeték földalatti csatornáján jutottak be a városba, amikor ezt és a város több más vízvezetékét is átvágták. Ma is működő része az Acqua Vergine, amit V. Pius pápa 1570-ben állított helyre és tovább szépített XIV. Benedek és XIII. Kelemen.

Fő ága a Fontana di Trevit látja el vízzel, de ugyanez lát el vízzel tizenkét másik nyilvános szökőkutat, és város az alacsonyabb részének nagyobb hányadát.Technikai adatok:


Névadása: „szűz vize”

Építési éve: Kr.e. 19

Hossza (km): 20,697

Magassága a forrásnál (m): 24

Magassága Rómában (m): 20

Teljes lejtése (m): 4

Kapacitás (m3/nap): 100 160

Célállomás: Campus Martis (északnyugati oldal)