logo

XIV December AD

Piscina Mirabilis a római víztározó

A Piscina Mirabilis a legnagyobb víztartály, melyet a rómaiak építettek. Misenum városa alatt található és elsődleges feladata az itt állomásozó római flotta ivóvízzel való ellátása volt.

A tartály teljes egészében a város alatti tufa rétegekből vájták ki. Eredeti állapotában 15 m mély, 72 m hosszú és 25 m széles volt. Összesen 12 000 m3 vizet volt képes tárolni. Boltozatos mennyezetét 48 oszlop tartotta.

romaikor_kepA hatalmas víztartály Augustus császár és hadvezére Agrippa parancsára építették, hogy a misenumi hadikikötőben állomásozó helyőrséget és az ide befutó hajókat ivóvízzel ellássák. A tartály teljes egészében a város alatti tufarétegekből vájták ki.
A víztározó oldalait vastag stukkórétegekkel szigetelték. A medencét átszelő mély keresztfolyosó szolgált a víz tisztítására: ebben ülepedett le a szennyeződés, melyet aztán a víztározó kiürítése után könnyen el tudtak távolítani. A vizet a tározó tetején levő szellőzőnyílásokon engedték be a medencébe.

Az Aqua Augusta vízvezeték látta el, mely a Serino környéki források vizét szállította Nápolyon keresztül. Egyes részei ma is láthatók.